Dagens snackis

Dagens snackis är helt klart aktier. Det började på mattelektionen i morse när Jenny och Ellie gick in på di.se. Då gjorde alla andra det också, och jag hade faktiskt inte kollat min portfölj sen i förrgår. Det visade sig att jag hade gått minus 16000!!!! Nu har det ordnat sig lite, så nu är det bara minus 13000. Men aktier börjar bli riktigt skojigt nu!!

Uppgift i Samhällskunskap A – Bevaka nyheter

Artikeln handlar om Carl Bildt, Sveriges utrikesminister, som under striderna i Georgien tog ställning för det lilla landet och talade mycket illa om Ryssland. Han jämförde t.ex. Ryssland och Putin med Nazityskland och Hitler, vilket gjorde ryssarna väldigt upprörda. Efter uttalandena hade han tänkt resa till Moskva, men blev portad av ryssarna.


När Europarådet, där Sverige just nu är ordförande, skulle ha möte igår kom aldrig Carl Bildt. Istället var han på besök i Ukraina med det svenska kungaparet. Detta väckte mycket vrede hos de ryska ledamöterna och det var många hårda kommentarer. Många tyckte det var dåligt att Bildt inte kom till mötet och menar att det inte gynnar Sveriges ordförandeskap i EU att han så tydligt tar ställning för ett land. Att Ukraina dessutom styrs av Rysslands ärkerival Viktor Jusjtjenko, gjorde saken bättre. Carl Bildts ursäkt är att Ukraina är väldigt viktigt och att t.o.m. en utrikesminister inte kan vara på två ställen samtidigt.


Jag tycker att denna nyheten är viktig eftersom Ryssland börjar bli en stormakt igen, och därför måste vi vårda vår relation till landet och vara försiktiga med vad vi säger. Att det förekommer en sådan här skandal betyder att vi kanske måste förbättra vår utrikespolitik. Enligt mig var Carl Bildts beteende mycket klantigt.


Det artikeln förmedlade var det mest väsentliga i nyheten. Jag tror att man skulle kunna gräva fram mycket mer fakta om det här, och därmed få en mer grundlig synvinkel på det som hänt. Om jag hade läst om nyheten i en dagstidning, t.ex. Svenska dagbladet, så hade nog den artikeln varit mer professionellt skriven. Jag tycker alltså att Aftonbladets artikel kunde varit bättre skriven och innehållt mer fakta. Jag valde dock nyheten därför att jag tycker den var intressant.


Jag har absolut lärt mig något nytt, t.ex. hur Sveriges relation till Ryssland är just nu, att vi är ordförande i Europarådet och att Ukrainas ledare heter Viktor Jusjtjenko.


Länk: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3431168.ab

Av: Nina Johansson SP08


RSS 2.0