Uppgift 1) Nyhetsrapportering

Denna artikel var väldigt grundförklarande och hade en noggrann genomgång. Den gick inte rakt på dagens aktuella finanskris utan handlade istället till största delen om hur finanssystemet är uppbyggt. Det var just en grundlig och förståelig förklaring som jag ville ha, eftersom jag oftast inte uppfattar precis allt som står i dagstidningarnas artiklar om den aktuella finanskrisen som nu pågår.
Författaren börjar med att förklara hur bankernas affärsidé ser ut - ja, helt enkelt hur de jobbar och vilka tjänster de utför. Deras arbete bygger på att hantera risker i ekonomin. För att bankerna ska kunna låna ut pengar måste de också få in pengar, och därför tar de avgift för sina tjänster.

Samhället påverkar ekonomin mycket. Saker och ting kan till exempel variera i värde beroende av efterfrågan och tillgång, och då gäller det att inte bespara sina pengar på fel sätt. Bankernas jobb är att försäkra företags och privatpersoners sparande, så att de inte förlorar en massa pengar p.g.a. att andra saker som spelar en roll i ekonomin varierar i värde. Prisändringar sker hela tiden, och författaren tar mjölk som ett exempel som sjunker i värde då den surnar. Man kan alltså inte köpa mjölk, förvara den i källaren och tro att man kan sälja den för samma pris ett år senare. Den strategin fungerar inte, och därför kan man istället skriva kontrakt som varierar i värde gentemot priset på mjölk.

Författaren ger en väldigt lång och utförlig förklaring - och liknelse - om vad ett instrument är. Han jämför det med en duschtermostat eller ett värmeelement. Det han menar är alltså att ett instrument är till för att ge en stabilitet och trygghet i ekonomin, och består av ett antal kontrakt i vilka "olika finansaktörer har förbundit sig att täcka skiftningar i priser". Innehållet i ett kontrakt ska intyga att en aktör lovar att betala under en del valda förutsättningar. Författaren berättar även att det finns företag som kan avgöra om ett instrument är bra eller dåligt. Instrument kan få olika ratings som är ett slags betyg. Ett instrument som får AAA anses vara väldigt bra.

Så långt har jag fått veta grunden till hur allt är uppbyggt, och nu börjar förklaringen till varför finanskrisen uppstod. Tydligen har bankerna i USA lånat ut pengar med väldigt dåligt omdöme till människor som behövt pengarna till bolån. Dessa människor har dock inte kunnat betala tillbaks pengarna, och lösningen till det blev att göra om pengarna till ett instrument. På något sätt fick instrumenten bedömningen AAA, men det var baserat på felbedömningar. Syftet med att göra om pengarna till instrument var att bankerna kunde försäkra sig om att inte behöva ta smällen p.g.a. sina dåliga omdömen, utan istället låta någon annan ta risken - t.ex. staten.

Eftersom bankerna har lyckats få sina instrument bedömda till AAA så ökar de i värde, och helt plötsligt dyker massor av pengar upp i ekonomin, som bara växer och växer.

Jag förstår inte riktigt den delen av texten som handlar om "hedging", men jag antar att det är väldigt komplicerat att förklara det begreppet, och författaren valde den korta versionen. Han kunde ha förklarat det bättre, eftersom jag hittills har förstått allt i texten.

Hursomhelst kommer det till sist fram att instrumenten inte är värda så mycket, och helt plötsligt försvinner miljarder ur ekonomin. Finanskrisen är ett faktum. Företag, banker och privatpersoner förlorar pengar som egentligen aldrig har funnits, och förvirring uppstår eftersom man inte riktigt vet vem som har skrivit på vilket instrument. Det som orsakat finanskrisen är alltså optimism och övervärderingar.

Jag tycker denna text var lätt att förstå om man verkligen koncentrerade sig. Som jag nämnde innan var det just en tydlig, grundlig och bra skriven text som jag ville ha, och det tycker jag att denna var. Liknelserna med mjölk och duschtermostat gjorde det något intressantare. Som sagt var förklaringen av "hedging" kanske inte den bästa dock, och författaren kunde ha utvecklat den lite mer. Annars stod allt väldigt klart och jag har lärt mig mycket nytt, t.ex. vad ett instrument är och hur finanskrisen bröt ut.

Kommentarer
Postat av: Mikael@humanus

Väldigt bra resonemnag kring artikeln och finanskrisen men vad var det för artikel?

2008-11-20 @ 10:57:58
URL: http://hristo88.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0